Tuesday, January 19, 2010

Årets fattigvecka - på riktigt!!!

Årets fattigvecka är här, skanderar dagspressen. Ve och fasa! Har vi bränt alla våra kronor på julklappar och nyårschampagne? Näe! Vad ska vi göra???
Frukta icke, skanderar dagspressen vidare. Köp eller plocka upp det senaste numret av X så ska vi berätta hur du överlever denna fruktansvärda VECKA av FATTIGDOM!

Om detta säger jag bara en sak; Tro dem inte!

I höstas i finanskrisens spår lät det på exakt samma sätt och de tillämpade exakt samma knep för att få oss på bättre humör. Bara ett problem, they are lying to us! I know this! It is a conspiracy!

Jag bor ju i en storstad och i städer finns som bekant ofta gratistidningar att tillgå. I höstas noterade jag rubriken på en av dessa, vilken utlovade ett revolutionerande tips på hur gemene man kan spara massor med pengar i matkassan! Hurra, tänkte jag och nappade åt mig ett ex som jag förde med hem. Ivrigt öppnade jag så sida xx där detta spartips skulle stå skrivet och läser följande (fritt ur minnet);

"Gör matlåda! Du sparar massor med pengar på att inte gå ut och äta lunch varje dag!"

Med ett avgrundsvrål slängde jag blaskan ifrån mig och vankade förnedrad av och an över vardagsrumsgolvet. Matlåda? Matlåda?! MATLÅDA!?

Jag, som drillats av min mor i att inte kasta livsmedel (ägg och mjölk med kort datum passar utmärkt i kaka) och i matlådornas ädla konst sedan jag var en liten prinsessa med skostorlek ytte-pytte. Jag, som praktiserat matlådans ädla konst i det egna hushållet i 10 års tid.
Jag, öppnar nu tidningen i desperat jakt på budgettips i hårda tider med ett hårt ansträngt studielån och läser "gör matlåda"!?

I dagens upplaga av en av Sveriges stora dagstidningar kan man så åter se prov på dessa "spartips", med anledning av den så kallade fattigveckan. Och vad är det för tips man får då som kan rädda en söndergnagd plånbok om inte; "gör matlåda"!

Låt oss ta en titt på de recept som av dagstidningen ges i anknytning till den här billiga matlådemetoden...

Vinkokt laxfile?!
Stekt biff med ugnsrostade medelhavsgrönsaker?!
Proteinpasta med citronräkor?!
Fetakyckling?!
Fläskfile?!


Vadfalls!? Sen NÄR har lax, biff, proteinpasta (köpes i hälsokostaffär), räkor, fetaost och fläskfilé varit budgetalternativ!? Spotta inte på oss som redan lever på att räkna 50-öringar, tack!

Här kommer alltså ett par RIKTIGA budgettips för att överleva fattigveckan, från en som inte anser att den här veckan skiljer sig speciellt mycket från årets resterande veckor;

Linssoppa
(linser är en extremt dryg råvara som mättar väldigt bra)
ca 3 pers eller 2 vuxna och 1 kräsen snorunge

ca 7 dl vatten
ca 2 dl passerade tomater
1-1,5 dl röda linser
1 buljongtärning (höns/grönsaks/kött... vad du har hemma! Fiskbuljong funkar säkert också.)
3 morötter
4 potatisar
1/2 lök
2 vitlöksklyftor
salt, svartpeppar, curry (efter behag)

Skär grönsaker i små bitar och blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp. Låt koka på svag värme i 20-30 minuter tills grönsakerna känns lagom mjuka och linserna mjuknat så att soppan får en puréaktig konsistens. Smaka av med kryddor. Den här soppan kan kryddvarieras i det oändliga! Timjan är en höjdare.

Sofies Skafferiscones
ca 6 st scones

1 dl grovt mjöl (ex. grahamsmjöl, eller havregryn!)
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
2 msk smält smör eller matolja
1 dl vätska (vatten, mjölk, soyamjölk)

Rör ut bakpulvret med mjöl/gryn, tillsätt vätska och resterande ingredienser och rör samman smeten med en gaffel. Klicka ut 6 bullar, som plattas till kakor och naggas, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i 10 min i 250 C.

Grönsaker är räddaren i nöden för plånboken!
Nomnomnom!

5 comments:

Wizanna Hax said...

Hmm ja. Man kan också göra vattensoppa, väldigt billigt.
Koka upp en halvliter vatten och smaka av med salt.
Om man vill ha det lite mer "light" så tar man bara mindre vatten.

Skämt åsido, det där med lax, biff etc låter ju inte billigt. Klart att det är billigare än att gå på restaurang, men ändå.

Låter helt ok dina recept Sofie, värt att testa.

Erika W said...

Jag gillade ICA-kurirens initiativ den här månaden. Enbart recept beräknade för en person, en budget på 160 kr för en vecka osv.

Gillar dina recept också. Och ett klokt inlägg.

Alessia Kranfel said...

Om man har riktigt billigt segt kött eller ska koka en gammal höna kan man ha bikarbonat i kokvattnet. Kokar på halva tiden. mums! :P

Sofie said...

*antecknar husmorstipsen* :-P

kseenaa said...

Ja, för äta ute var och varannan dag det gör ju alla och en var... Ehr... Eller inte.... Get a reality-check, people! *suck* Jag är som du uppfostrade av folk med fötterna på båda jorden. (Pappa bonde, mamma undersköterska med ett sjuhelvetes temprament och ett munläder ingen kan slå.) Matlåda fick man i sig med bröstmjölken. Typ. Eller nästan. Alltid funnits där. Har den fortfarande. Går göra LowCarbHighFat varianter oxå. Lådorna blir mindre, men å andra hand så behöver jag inte så mycket mat heller. ;-)