Monday, June 1, 2009

Kattfäktning


Försök inte gömma dig, kattskrälle!
Jag vet att det var du!

Någon mer än jag som får jaga bort katterna från krukväxterna där de glatt gräver ner tassarna och krafsar upp jord så att det sprutar över hela hemmets härd? Som tur är det bara en av våra två katter som ägnar sig åt sådant, men det är illa nog...

Jag har fått tips om hur man får katter mindre intresserade av att gräva på ställen de inte ska gräva på;

*Kattskräck (Plectranthus caninus) är en växt man med fördel kan ha som utomhusväxt vilken avger en citrusliknande doft som katter inte gillar. De är dock bara sommaranpassade växter så på hösten/vintern funkar det inte i rabatt eller på balkong. Jag vet dock inte var man får tag på den.

*Geraniumolja utblandat i en sprayflaska med vatten ska också fungera om man med jämna mellanruma sprayar blommor eller andra områden som katten gillar att busa med/i men inte får. Kan kanske funka att köpa en Geranium i blomform och ställa på fönsterbrädan också? Verkar finns hur många varianter som helst! Ingen aning om någon är bättre än någon annan.
Man kan köpa Geraniumolja hos hälsokostaffärer men jag vill passa på att göra reklam för Tvåleriet från vilket man kan köpa diverse spännande produkter som tvål (duh!), eteriska oljor och tvättnötter.

Jag har själv handlat Cederträolja från dem, för att jaga Pälsängrar på flykten från textilier! Alla ni som lajvar vet vad jag menar, har man en gång drabbats av dessa små ondskefulla kryp är de hemskt svåra att bli av med - päls, linne, ylle... de käkar rubbet! Jag vet att det vanligaste är att tvätta kläderna och sedan lägga dem i frysen ett tag så att äggen dör, men prova även att ha en doftpåse med Cederträolja i garderoben så kommer de inte gärna tillbaka.

*Kaffesump har jag hört ska vara effektivt mot katter. En moderat mängd över jorden i rabatten eller i krukan ska hålla dem på andra tankar. Lukten kan ju vara en smaksak förstås...

Oh! Ett tips till, när vi ändå pratar blommor;
Man göra medel mot bladlöss av nässlor (Brännässlor) som fått ligga och dra i vatten i solen i en vecka. Man tar en skopa nässelvatten i sin vattenkanna när man ska till att vattna och sen duschar man växterna. Jag vet inte hur effektivt detta är, men jag såg det göras på mitt första sommarjobb på en ekologisk handelsträdgård. Ingen aning om hur många nässlor till hur mycket vatten! En hög?

Jag ska själv köpa Geraniumolja som anti-kattmedel. Jag får återkomma om resultatet.

UPPDATERING:

*KSena
tipsade om världens bästa och enklaste knep för att få katterna att ge fan i blomkruksjorden - stenar! Sådana där av lite större modell som katterna inte orkar pilla upp ur krukan, tillräckligt många för att täcka jorden. Skitsmart!

*Kaffesump - jag provade att hälla en matsked kaffesump i en specifikt attraktiv kruka och lämnade den över natten på strategiskt ställe... Men, vad hittar jag på morgonen? Jordklumpar över hela fönsterbrädet... Kaffesump fungerar alltså inte på min monsterkatt.

*Geraniumolja - jag besökte en liten andlig butik vid Järntorget i Göteborg och köpte mig en flaska Geraniumolja för ca 40 kr. När jag kom hem stänkte jag några droppar över jorden till den blomma vilken även varit föremålet för kaffesumpstestet. Jag läste att man kan droppa lite av oljan i en sprayflaska och duscha blomman, men jag var en sprayflaska kort för tillfället så jag körde rent.
Kattifnatten nosade nyfiket på den preparerade krukan men gjorde ingen ansats till att köra ner tassarna i den. Morgonen därpå hade inget hänt. Inte nästa dag heller. Eller nästa. Kors i krösamoset, jag tror banne mig att det fungerar!

4 comments:

KSena said...

Jag gjorde det enkelt för mig. :-) Mina katter gjorde nämligen likadant. Och då köpte jag lite större prydnadsstenar, som man har i akvarium typ, och la i krukorna. Då kom de inte åt jorden, och stenarna var för tunga för att få ur krukan.... SEGER! :-D Bara ett tips. ;-)

Sofie said...

Aaaaah! Du menar sååååå! Bra tips :-)

Anonymous said...

Jag vill bara säga att det där med rödceder verkeligen funkade för mig me, mina skitungar (pälsängrarna) är verkligen borta, de tog även med sig mina silverfiskar.

hallelulja, hallelulja, jag tror att jag blev religiös där. Jag köpte mina på rödceder.se - jä-la bra service, viste vad de snacka om. jag skickar med en länk till dom. kramiz

Sofie said...

Se där ja! Tack för tips :-)