Monday, November 8, 2010

Kura skymning ikväll på ett bibliotek nära dig!

Denna vecka är Nordisk biblioteksvecka,
8-14 november, 2010.

Den 14:e upplagan av detta evenemang firas bland annat med gammal hederlig berättarkonst under en kväll kallad "Kura skymning", högläsning erbjuds i bibliotek över hela Norden.

Temat för i år är
Det magiska Norden!

Sól Hrafnsdóttir

Jag har fått den stora äran att jobba vid ett av biblioteken här i stan under denna kväll och texten som valts att framföras av det utbud som fastställts för i år (se längre ner i detta inlägg) är ett utdrag ur "Låt den rätte komma in" av John Ajvide-Lindqvist.

När jag fick höra att Ajvide-Lindqvists text valts som högläsning för i år baxnade jag först och fick hissa upp hakan igen med hjälp av handkraft; Låt den rätte komma in?! Den är ju skitläskig! Vad är det för stycke de valt som högläsning?!

För boken ÄR fruktansvärt otäck på mer än ett sätt. Enligt temat Det magiska Norden kommer vi att röra oss i det mytologiska, det okända, gestaltat i vampyrernas värld, mitt i en svensk förort. Dock handlar texten inte bara om det som kittlar fantasin utan är även ett mycket svart och mycket igenkännande porträtt av människans egna mörkare sidor.
Ajvide-Lindqvist lär ha sagt i en intervju någon gång att han avskydde skräckböcker där författarna låtit bli att skapa sympatiska karaktärer - att man nästan tänkte Men dö någon gång då! för att figurerna var så platta. Hans eget försök att skriva skräck handlade således mycket om att skapa relationer, att vi ska känna för personerna i berättelsen eftersom det gör så mycket ondare då att mista dem. Och i alla fall jag känner för figurerna i Låt den rätte komma in. De är människor med allt vad brister heter och det är just det som är så fängslande - det här är människor jag har mött, under en eller annan omständighet. Det är skickligt, det kryper i själen, det gör ont. Och det är fördjävla bra eftersom det tvingar oss att känna efter!
Om Kura Skymning, citat från www.bibliotek.org

"Högläsning i gryning och skymning

Höst- och vinterdagarna i Norden är särdeles korta. Förr i tiden, innan det fanns tv och datorer, var högläsning och historieberättande under mörka vinterdagar en omtyckt och utbredd tradition.
8 november 2010 startar den 14:e upplagan av Nordiska biblioteksveckan för att ge den gamla nordiska berättartraditionen nytt liv. Det blir en vecka fylld av uppläsningar, utställningar, debatter och olika sorters kulturupplevelser på bibliotek, skolor och andra samlingslokaler runtom i Norden och Baltikum.

Världens största högläsning?
Kanske slås det världsrekord i högläsning när tusentals människor i de nordiska länderna samtidigt på mer än 2000 platser på sina respektive språk lyssnar till olika högläsningar under temat ”Det magiska Norden”.

Kanske kommer en duktig uppläsare till just ditt bibliotek och läser upp årets utvalda texter ur isländska eddan och ur den skrämmande ”Låt den rätte komma in” av svenska författaren John Ajvide Lindqvist.

Redan på morgonen samma dag deltar nordiska förskole- och skolbarn i ”Kura gryning”-arrangemang med uppläsningar ur isländske Andri Snær Magnasons ”Berättelsen om den blå planeten” och danska Lene Kaaberbøls ”Skämmerskans dotter”...

Välkommen till ”Kura skymning” och trevligt gammaldags historieberättande i sann nordisk tradition!
"

Här ska kuras skymning!

3 comments:

Vampi said...

låt den rätte komma in är en kanonbra bok...tyvärr gillade jag inte filmen de gjorde men så gillar jag nästan aldrig svenska filmer. de bara mumlar man hör inget. nu ska den dock göras på "amerikanska" och det jag sett av aktörerna ser intressant ut.

boken var inge bra att läsa vid sänggående föresten hihi trots att jag älskar skräck :)

Sofie said...

Vampi; Jag har faktiskt inte sett filmen, inte säker på om jag vill... ens den amerikanska, men du får berätta vad du tycker om du ser den :-)
Jag får återkomma om vilket stycke det är som läses ikväll!

Anonymous said...

Vad jag märkte så kurades det inte i skymningen på de bibliotek jag jobbade på. :-/ Men de hade kanske inte öppet länge nog på kvällen, vad vet jag. :-P