Sunday, May 1, 2011

Skoteridioter 2011

Se på fan, det rimmade till och med!

Notera att det är en enorm skillnad på
skoterÅKARE och skoterIDIOTER.
Okej? Okej.

Jag är till största del uppvuxen i mellannorrland och har hunnit forma mig en ganska välgrundad och empirisk uppfattning om skoterförare - de kan, som sagt, indelas i två kategorier; åkare och idioter.

Det här gör en Skoteråkare:
- Kör med vett och etikett på sin egen mark.
- Kör med vett och etikett längs med angivna skoterleder eller annan godkänd terräng.
- Nyttjar skotern inom sin sysselsättning som exempelvis renskötare, fjällräddare, skogsarbetare eller annat yrke där terrängen är svårframkomlig.
- Bokar in sig på en organiserad och seriös skotersafari arrangerad av en godkänd och välrenommerad uthyrare.
- Kör nykter.

Det här gör en Skoteridiot:
- Buskör där det finns en gnutta snö, det vill säga kör överallt oavsett restriktioner, rekommendationer och avtal.
- Hyr skoter av första bästa kvackare som vill tjäna lite stålar svart.
- TROR att det är okej att köra som en idiot överallt bara för att man befinner sig utanför storstadens gränser och vadå här finns ju inga trafikljus???
- Verkar vara av den uppfattningen att en skoter är ju typ en sparkcykel.
- Kör onykter.

Jag jobbar ofta i omedelbar närhet till en turistbyrå och kan tjuvlyssna på de allra mest spektakulära samtal. Ofta är frågorna helt oskyldiga varvid samförstånd kan uppnås, men så har vi... idioterna... 2011 års pris går till gänget på 7-10 unga män (ca 25-30 år) som checkade in och passade på att fråga lite om det lokala aktivitetsutbudet med frågan; "Var hyr man skoter? Vi vill köra skoter! Fort!"
Som tur är jobbade just då kvinnan med den mest dräpande blicken i hela mellannorrland, vilken hon raskt fyrade av mot pojkspolingarna med orden; "Vill ni köra skoter måste ni gå via en godkänd uthyrare som anordnar skotersafari. Ni får inte hyra och köra själva utan en instruktör. Det finns regler."
De unga männen såg här oerhört förvånade och besvikna ut, som om någon ställt fram en skål karameller framför dem och sedan raskt ryckt undan godsakerna igen. Va? Får man inte köra skoter snabbt, var som helst och utan guide? Men det här är ju norrland, det finns väl gott om plats?! tycktes de tänka.

Till alla er skoteridioter skulle jag bara vilja säga;
NORRLAND ÄR OCKSÅ SVERIGE!

Det råder inget sorts turistanpassat undantagstillstånd à la Mad Max här uppe bara för att vi inte råkar ha tunnelbana och spårvagnar. Jag lovar! Det finns flora och fauna här, precis som överallt annars, och de råkar kunna bli lite ledsna när ni idioter brötar på överallt utan minsta hänsyn till orkidéer och ripor.
Bara för att ha det sagt; Skotrar går på (i de flesta fall om ingen moddat fram ett vindkraftverk på huven) fossilt bränsle, det vill säga de släpper ut en massa skit. Det FINNS dock akrylatbensin så ta reda på var du kan tanka detta innan du ger dig ut. Dessutom är det inga hovercrafts utan skotrar har larvfötter - vill ni bli överkörda med larvfötter utan att först befinna er under ett rejält lager vaddering? Vet ni snödjupet? Skulle ni vilja vara en lämmel och bli fastklämd under ett hårt packat lager snö som om ni dragits med i en lavin? Vet ni vad som befinner sig under snön på just den plats som inte råkar vara utmärkt med ledkryss? Skulle inte tro det. Så kör inte där då!?

Dessutom, skulle ni sätta er fulla bakom ratten till er bil och kryssa er hem en lördagskväll? Så fort jag hör talas om ett fall med en skoterförare som krockat med ett träd eller kört ner i en vak och alkohol varit inblandat är jag inte mer empatisk än att jag tänker BRA en idiot mindre i världen!

För den politiska korrekthetens OCH sanningens skull ska jag tillägga att denna lilla utskällning inte alls bara gäller turister - lokalbefolkningen behöver i mångt och mycket också veta hut! Kanske än mer, med tanke på att de bor här och tja... borde fatta grejen!

Jag brukar ofta säga att om jag får en chans att tala till jordens befolkning skulle jag bara säga Kissa alltid efter sex, men min lista har under den senaste tiden börjat växa och bland annat omfatta Du har en hjärna, använd den!

Don't drink and drive och ta lite jävla hänsyn!
Läs på hos:
SNOFED
SVEMO
och Trafikverket innan du ger dig ut.

2 comments:

Anonymous said...

Fascinerande. Att folk inte kan fatta att det är ett fordon och inget annat... Och nej, jag har aldrig kört skoter. Vet inte ifall jag törs. :-P

Sofie said...

Ja det är som om det skulle råda undantagstillstånd för att det inte finns några hjul eller något... jag vete fan :-/